2018 Prof Ed Reviewer: 50 Questions with Answers Part 1 - LET EXAM - Questions & Answers

Welcome to LET Exam Questions and Answers!!!

Tuesday, February 6, 2018

2018 Prof Ed Reviewer: 50 Questions with Answers Part 1




1. With R.A. 9155, to which body were all the functions, programs, and activities of the Department of Education related to Sports competition transferred?

a.        Technical Education Services Department Authority
b.       Philippine Sports Commission
c.        National Commission for Culture and the Arts
d.        Commission on Higher Education

     Ans: b

2. Parenting style influences children’s development. Read the following parent’s remarks for their children then, answer the question.
Parent C – Tells her child: “You should do it my way or else. There is no discussion.”
Parent D – Tells her husband: “It is 10:00 PM, do you know where your child is?”
Parent E – Tells her child: “You know, you should have not done that. Let’s talk about it so you can handle the situation better next time.”
Parent F – Tells her child: “You may do what you want. We will always be here for you, no matter what you do.”
Which Parenting style is Authoritarian?

a.        D                 b. F             c. E            d. C

Ans: b

3. Two identical beakers A and B are presented to the child. Teacher Sonny pours the liquid from B to C which is taller and thinner than A and B but has equal capacity with B. The teacher asks if the beakers A and C have the same amount of liquid. The child says “NO” and points to C as the beaker that has more liquid. In which cognitive developmental stage is the child?

a.        Sensorimotor stage
b.        Concrete operational stage
c.        Pre-operational stage
d.        Formal Operational stage

Ans: c

4.  To determine her students’ level of moral development, Teacher Evangeline presents to her class a morally ambiguous situation and asks them what they would do in such a situation. On whose theory is Teacher Evangeline’s technique based?

a.        Bruner                      
b.        Kohlberg               
c.        Freud     
d.        Piaget
Ans: b

5.  According to R.A. 9155, which among the following is considered the “heart of the formal education system”?

a.        The pupil                                  
b.        The teacher                            
c.        The classroom
d.        The school

Ans: d

6.  You arrange the rows of blocks in such a way that a row of 5 blocks is longer than a row of 7 blocks. If you ask which row has more, Grade 1 pupils will say that it is the row that makes the longer line. Based on Piaget’s cognitive development theory, what problem is illustrated?

a. Assimilation problem
b. Accommodation problemc.        
Conservation problem
d. Egocentrism problem

Ans: c

7.  According to R.A. 9155, a school head has two roles, namely administrative manager and ____.

a.        Health officer
b.       Instructional leader
c.        Facilitator
d.        Guidance counselor

Ans: c

8. After reading and paraphrasing Robert Frost’s Stopping by the Woods on Snowy Evening, Teacher Marko asked the class to share any insight derived from the poem. In which domain in Bloom’s taxonomy of objectives is the term paraphrase?
    
    a.        Analysis                   c. Comprehension
    b.        Application               d. Synthesis

Ans: c

9.  Which characterizes a constructivist teaching-learning process?

a.        Conceptual interrelatedness
b.        Multiple perspectives
c.        Authentic assessment
d.        Passive acceptance of information

Ans: a

10. On what theory is the sequencing of instruction anchored?

a.        Gagne’s hierarchical theory
b.        B.F. Skinner’s operant conditioning theory
c.        Bandura’s social learning theory
d.        Thorndike’s law of effect

Ans: a

11. A common complaint of teachers about pupils is this: “You give them assignment, the following day they come without any. You teach them this today, asks them tomorrow and they don’t know. It is as if there is nothing that you taught them at all.” Based on the theory of information processing, what must teachers do to counteract pupil’s forgetting?
I.  Punish every child who can’t give correct answers to questions.
II. Work for meaningful learning by connecting lesson to what pupils know.
III.Reward every child who remembers past lessons.

a.        III only                     c. II and III
b.        I and III                    d. II only

Ans: c

12. When small children call all animals “dogs”, what process is illustrated, based on Piaget’s cognitive development theory?

a.        Assimilation            c. Reversion
b.        Conservation           d. Accommodation

Ans: a

13.  Based on Bandura’s theory, which conditions must be present for a student to learn from a model?
I.         Attention                  III. Motor reproduction
II.        Retention                 IV. Motivation

a.        I and II                     c. I, II, III and IV
b.        I, II and III                d. III and IV

Ans: c

14. According to Tolman’s theory on purposive behaviorism, learning is goal-directed. What is its implication to teaching?

a.        Evaluate lessons based on your objective/s
b.        Set as many objectives as you can
c.        Stick to your objectives/s no matter what happens
d.        Make the objective/s of your lesson clear and specific

Ans: c

15. Which is the ideal stage of moral development? Stage of _____.

a.       Social contract
b.       Universal ethical principle
c.        Law and order
d.        Good boy/good girl

Ans: b

16. Cristina’s family had a family picture when she was not yet born. Unable to see herself in the family picture, she cried despite her mother’s explanation that she was not yet born when the family picture was taken. What does Cristina’s behavior show?

a.       Limited social cognition
b.       Egocentrism
c.       Semi-logical reasoning
d.       Rigidity of thought

Ans: b                     

17. To help a student learn to the optimum, Vygotsky advises us to bridge the student’s present skill level and the desired skill level by ______.

a.        Challenging                            c. Inspiring
b.        Scaffolding                            d. Motivating

Ans: b

18. Based on Piaget’s theory, what should a teacher provide in the formal operational stage?

a. Stimulating environment with ample objects to play with
b. Games and other physical activities to develop motor skills
c. Activities for hypothesis formulation
d. Learning activities that involve problems of classification and ordering 

Ans: c

19. "Do not cheat. Cheating does not pay. If you do, you cheat yourself” says the voiceless voice from within you. In the context of Freud’s theory, which is/are at work?
    
     a.        Id                             c. Ego
     b.        Id and Superego        d. Superego

     Ans: d

20. Here are comments from School Head Carmen regarding her observations on teacher’s practice in lesson planning:
The words “identify,” “tell” and “enumerate” are overused. Many times they make use of non-behavioral terms. Often their lesson objectives do not include value formation and inculcation.
What can be inferred from the School Head’s comments regarding teacher formulated lesson objectives?

a.       Often lesson objectives are in the low level
b.       Very often lesson objectives are in the cognitive domain
c.       Quite often lesson objectives describe teacher’s behavior
d.       Often lesson objectives are in the psychomotor domain

Ans: b

21. Sassi, a Grade I pupil is asked, “Why do you pray everyday?” Sassi answered, “Mommy said so.” Based on Kohlberg’s theory, in which moral development stage is Sassi?

a.        Pre-convention level
b.        Conventional level
c.        In between conventional and post-conventional levels
d.        In between pre- and post-conventional levels

Ans: a

22. Teacher Fatima tells her students: “You must be honest at all times not only because you are afraid of the punishment but more because you yourselves are convinced of the value of honesty.” Based on Kohlberg’s theory, which level of moral development does the teacher want her students to reach?

a.        Conventional level
b.        Between conventional and post-conventional levels
c.        Between pre-conventional and post-conventional levels
d.       Post-conventional level

Ans: d

23. Why is babyhood referred to as a “critical period” in personality development? Because:
a. At this time the baby is exposed to many physical and psychological hazards
b. Changes in the personality pattern take place
c. At this time the foundations are laid upon which the adult personality structure will be built
d. The brain grows and develops at such an accelerated rate during babyhood 

Ans: c

24. It is good to give students creative learning tasks because ______.

a.   Development is affected by cultural changes
b.   The development of individuals is unique
c.   Development is the individual’s choice
d.   Development is aided by stimulation

Ans: d

25. According to Havighurst’s development tasks, reaching and maintaining satisfactory performance in one’s occupational career is supposed to have been attained during ____.

a.        Middle age and Early adulthood
b.        Middle age
c.        Old age
d.        Early adulthood

Ans: b

26. Student Deina says: “I have to go to school on time. This is what the rule says.” In what level of moral development is the student?
    a.        Pre-conventional
    b.        Post-conventional
    c.        Conventional
    d.        Cannot be specifically determined

Ans: c


27. In planning for instruction, can a teacher begin with assessment?

a.        No, it may discourage and scare the learners
b.        Yes, determine entry knowledge or skill
c.        Yes, to make the class pay attention
d.        No, assessment is only at the end of a lesson

Ans: b

28. Which among the following is closest to the real human digestive system for study in the classroom?

a.        Drawing of the human digestive system on the board
b.       Model of the human digestive system
c.        The human digestive system projected on an OHP
d.        Drawing of the human digestive system on a page of a textbook

Ans: b

29. Here is a question: “Is the paragraph a good one?” Evaluate. If broken down to simplify, which is the best simplification?

a.  Why is the paragraph a good one? Prove
b.  Is the paragraph a good one? Why or Why not?
c. If you asked to evaluate something, what do you do? Evaluate the paragraph?
d. What are the qualities of a good paragraph? Does the paragraph have these qualities?

Ans: b

30. Which one is in support of greater interaction?

a.        Probing
b.        Repeating the question
c.        Not allowing a student to complete a response
d.        Selecting the same student respondents

Ans: a

31. With this specific objective, to reduce fractions to their lowest terms, this is how the teacher developed the lesson.
Step 1 – Teacher stated the rule on how to reduce fractions to their lowest term
Step 2 – Teacher wrote   2 ,  3 ,  4 ,  5 ,  6
                                   4    6    8   10   12
and showed how to reduce them to   1  
                                                   2
Step 3 – Teacher wrote  3 ,  6 ,  4  and
                                  9    9   12
showed how to reduce them to their lowest term.
Step 4 – Teacher gave this written exercise to the class.
Reduce the following fractions to their lowest terms:  3 ,  7 ,  5 ,  8 ,  5 ,  4
    12  14 10  16  15 6   
Did the lesson begin with concrete experience then developed into the abstract?

a.  No
b.  Yes, a little
c.  Yes, by way of the examples given by the teacher
d.  Yes, the pupils were involved in arriving at the rule on reducing fractions to their lowest terms

Ans: a

32. I want to compare two concepts. Which technique is most appropriate?

a.        Attribute wheel
b.        K-W-L techniques
c.        Venn diagram
d.        Spider web organizer

Ans: c

33. Which activity should a teacher have more for his students if he wants them to develop logical-mathematical thinking?

a.        Focus group discussion
b.       Problem solving
c.        Games
d.        Small group discussion

      Ans: b

34. I want to use a pre-teaching strategy that will immediately engage my students in the content and will enable me to get an insight into how students think and feel about the topic. Which is most appropriate?

a.        K-W-L chart           c. Graphic organizer
b.        Story boarding         d. Document analysis

      Ans: a

35. For a discussion of a topic from various perspectives, it is best to hold a ______.

a.        Debate                    c. Panel discussion
b.        Brainstorming          d. Symposium

Ans: c

36.  After establishing my learning objectives, what should I do to find out what my students already know and what they do not yet know in relation to my lesson objectives in the cognitive domain?

a.  Give a pretest
b.  Study the least learned competencies in the National Achievement Test
c.  Analyze my students’ grades last year
d.  Interview a sample of my students

     Ans: a

37.  What characterizes genuine change? Change in _____.

a.        Appearance                             c. Substance
b.        Form                                       d. Physical attribute

      Ans: c

38. In which strategy, can students acquire information from various perspectives, and led to reflective thinking and group consensus?

a.  Debate
b.  Small group discussion
c.  Panel discussion
d.  Symposium

Ans: b

39. At the end of my lesson on the role of a teacher in learning, I asked the class: “In what way is a teacher an enzyme?”  With this question, it engaged the class in _______.

a.  Allegorical thinking
b.  Concrete thinking
c.  Metaphorical thinking
d.  Symbolical thinking

     Ans: c

40. Which must be primarily considered in the choice of instructional aide?

a. Must stimulate and maintain student interest
b. Must be updated and relevant to Filipino setting
c. Must be suited to the lesson objective
d. Must be new and skillfully made

     Ans: c

41. For lesson clarity and effective retention, which should a teacher observe, according to Bruner’s theory?

a. Begin teaching at the concrete level but go beyond it by reaching the abstract
b.  Use purely verbal symbols in teaching
c.  Start at the concrete level and end there
d.  End teaching with verbal symbols

     Ans: a

42. Is it advisable to use realias all the time?

a. No, for the sake of variety of instructional materials
b. No, only when feasible
c. Yes, because there is no substitute for realias
d. Yes, because it is the real thing

      Ans: a

43. I want my students to look at the issues on the call for President Arroyo to step down from several perspectives. Which activity is most fitting?

a. Cross examination    c. Symposium
b. Panel discussion       d. Debate

          Ans: b

44. I intended to inculcate in my students the value of order and cleanliness. I begin my lesson by asking them to share their experiences about the dirtiest and the cleanest place they have seen and how they felt about them. From there I lead them to the consequences of dirty and clean home of surroundings. In my lesson development plan, how do I proceed?

a.        Transductively         c. Deductively
b.        Inductively             d. Concretely

         Ans: b

45. Teacher Neri wants to develop the ability of sound judgment in his students. Which of the following questions should he ask?

a. What is the essayist saying about judging other people?
b. With the elements of a good paragraph in mind, which one is best written? 
c.  Why is there so much poverty in a country where there is plenty of natural resources?
d.  Of the characters in the story, with whom do you identify yourself? 

        Ans: b

46. The teacher is the first audio-visual aid in the classroom. What does this imply?

a. You take care that you follow the fashion or else students won’t listen to you
b. Your physical appearance and voice should be such that students are helped to learn
c.  Make good use of the radio and TV in the classroom
d.  Include singing in your teaching method
               
         Ans: b

47. I used the gumamela flower, a complete flower, to teach the parts of a flower. Which method did I use?

a. Demonstration method
b. Type-study method
c.  Drill method
d.  Laboratory method

Ans: b

48. A teacher would use a standardized test ______.

a. To serve as a unit test
b. To serve as a final examination
c. To engage in easy scoring
d. To compare her students to national norms

Ans: d

49. Other than finding out how well the course competencies were met, Teacher Kathy also wants to know her students’ performance when compared with other students in the country. What is Teacher Kathy interested to do?

a. Formative evaluation
b. Authentic evaluation
c. Norm-referenced evaluation
d. Criterion-referenced evaluation

Ans: c

50. I want to help my students retain new information. Which one will I use?

a.        Questions                      c. Games
b.        Mnemonics                    d. Simulations

        Ans: b

To download this reviewer, just click HEREGod Bless. 


24 comments:

  1. how to download the questionaire?


    ReplyDelete
    Replies
    1. click the 3dots upper right side then click open in chrome tas download

      Delete
  2. Hi! I want to ask about number 2~ the authoritarian parenting....Hindi po ba strict and demanding ang authoritarian so hindi sya pwedeng maging si parent F. Instead, I think it's Parent A (letter d) ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. I was confused also sa question na yan ..

      Delete
    2. Actually yan din ang tnuro sa isang review center sa amin na mas strict ang authoritarian but i searched in google, tama, mas strict ang authorutative.

      Delete
    3. Authoritative means high demand, high warm. It's the ideal way kasi balance sya... may mga rules and expectations sya sa bata at the same time considerate din sa child needs.
      On the other hand, authoritarian means high demand, low warm. Meaning puro rules and expectations from the child but inconsiderate to the child needs.
      3. Laissez faire/Permissive has low demand, high warm. Meaning wala syang mga expectation sa bata, subalit sobra2 naman yung pagka considerate nya sa child needs.
      4. Uninvolved/Detached yan sila ang walay demand, walang warm. in short walang pakialam.

      Delete
    4. Authoritarian is a positive demands towards a child. Authoritative is more on the negative approach.

      Delete
    5. authoritarian and authoritative is different

      Delete
  3. nagtataka din ako sa question number 2. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. be careful on the word bcoz authoritative and authoritarian is different

      Delete
  4. Sa number 3, the right answer should be b. concrete operational stage

    ReplyDelete
  5. iF YOU HAVE ANY IDEA HOW TO DOWNLOAD IT PLEASE PROPAGATE

    ReplyDelete
  6. Hi everyone, you can download this through clicking the word 'HERE' in the last part above that says "To download this reviewer, just click HERE.

    ReplyDelete
  7. After question number 50 "To download this reviewer, just click Here. God Bless".

    ReplyDelete
  8. just print it directly, di ko na dinownload kasi mas madali pag right click then pritn

    ReplyDelete
  9. For question number 2, consult a dictionary.

    ReplyDelete

Related Posts