2018 Prof Ed Reviewer: 50 Questions with Answers Part 2 - LET EXAM - Questions & Answers

Welcome to LET Exam Questions and Answers!!!

Wednesday, February 7, 2018

2018 Prof Ed Reviewer: 50 Questions with Answers Part 2




1.        I want to use a diagram to compare the traditional and authentic modes of assessment. Which one is most fit?
a.        Affinity diagram
b.        Tree diagram
c.        Venn diagram
d.        Fishbone diagram

Ans: c

2.        A big story in your local newspaper. You want to use the headlines as an inquiry device. To increase student participation, you might begin by ____.
a.        Asking  one to read the news story and interpret what he read after
b.       Asking the class to infer connotations and denotations  from the headline
c.        Explaining what you believe to be the underlying causes
d.        Describing the background of the story as you know it

Ans: b

3.        If a triadic interaction includes three (3) persons, how many persons are included in a dyadic interaction?
a.        Two
b.        Two groups composed of two persons each
c.        One, the person and himself
d.        Four

Ans: a

4.        When I teach skills that are critical to the learning of the next topics, what should I employ?
a.        Direct instruction
b.       Mastery learning
c.        Socratic method
d.        Cooperative learning

Ans: b

5.        I want my students to have mastery learning of a basic topic. Which can help?
a.        Drill
b.        Socratic method and drill
c.        Morrisonian technique and drill
d.        Socratic method

Ans: a

6.        Teacher Feng wanted to teach the pupils the skill of cross stretching. Her check-up quiz was a written test on the steps of cross stitching. What characteristic of a good test does it lack?
a.        Predictive validity
b.        Objectivity
c.        Reliability
d.        Content validity

Ans: c

7.        In the parlance of test construction, what does TOS mean?
a.        Table of Specification
b.        Team of Specifications
c.        Table of Specifics
d.        Terms of Specifications 

Ans: a

8.        If I favor “assessment for learning,” which will I do most likely?
I.         Conduct a pre-test results
II.        Teach based on pre-test results
III.      Give specific feedback to students
IV.      Conduct peer tutoring for students in need of help
a.        I, II and IV                               c. I, II and III
b.        II, III and IV                             d. I, II, III and IV

Ans: d

9.        After a lesson on the atom, the students were asked to work on a physical model of the atom to determine learning. For which group of students is building an atom model intended?
a.    Interpersonality intelligent
b.    Kinesthetically intelligent
c.    Mathematically intelligent
d.    Linguistically intelligent

Ans: b

10.     If I want to develop creative thinking in my students, which one/s should I use?
I.                     Problem solving
II.                    Brainstorming
III.                  Dramatics
a.        I and II                     c. III only
b.        II only                      d. I, II and II

Ans: d

11.     Which is/are effective method/s in teaching students critical reading skills?
a.        Read and interpret three different movie reviews
b.       Interpret editorials about a particular subject from three different newspaper
c.        Distinguish fiction from non-fiction materials
d.        Interpret editorials and read and interpret  three different movie reviews

Ans: b

12.     I want to present the characteristics features of a constructivist approach. What should I use?
a.        Fishbone diagram
b.        Venn diagram
c.        Narrative frame
d.       Attribute wheel

Ans: d

13.     If all of your students in your class passed the pretest, what should you do?
a.        Administer the posttest
b.       Go through the unit as usual because it is part of the syllabus
c.        Go through the lesson quickly in order not to skip any
d.        Go on to the next unit

Ans: b

14.     Teacher Vicky shows her students a picture of people in thick jackets. Then she asks them to tell her the kind of climate when the picture was taken. If she asks 5 questions of this kind and her students do not get them, it is safe to conclude that pupils are quite weak in the skill of _______.
a.        Analyzing                                c. Synthesizing
b.        Inferring                                 d. Generalizing

Ans: b

15.     Which must go with self-assessment for it to be effective?
a.        Scoring  rubric
b.        Consensus of evaluation results from teacher and student
c.        External monitor
d.        Public display of results of self-evaluation

Ans: a

16.     Which group of scores is most varied? The group with ________.
a.        0.90 SD                   c. 0.10 SD
b.        0.50 SD                   d. 0.75 SD

Ans: a

17.     The main purpose in administering a pretest and a posttest to students is to _____.
a.        Measure gains in learning
b.        Measure the value of the material taught
c.        Keep adequate records
d.        Accustom the students to frequent testing \

Ans: a

18.     Assessment is said to be authentic when the teacher ________.
a.        Consider students’ suggestion in teaching
b.        Gives valid and reliable paper-and-pencil test
c.        Gives students real-life task to accomplish
d.        Includes parents in the determination of assessment procedures

Ans: c

19.     The following are computed means of a hundred-item test: Physical science, 38; Math, 52; English, 33. Based on the data, which is true?
a.        The examinees seem to be very good in Physical Science
b.       The Math test appears to be the easiest among the three
c.        The examinees seem to excel in English
d.        The English test appears to be the easiest among the three

Ans: b

20.     An examinee whose score is within x + 1 SD belongs to which of the following groups?
a.        Above average                       
b.       Average
c.        Below average       
d.        Needs improvement

Ans: b
               
21.     Which is true of a bimodal distribution?
a.        The scores are neither high nor low
b.       The group has two different groups
c.        The score are high
d.        The score are low

Ans: b

22.     When you reach the “plateau of learning”, what should you do?
a.        Forget about learning             
b.       Reflect what caused it
c.        Force yourself to learn           
d.        Rest        

Ans: b
               
23.     What can be said if student performance in a positively skewed scores distribution?
a.        Most students performed well
b.       Most students performed poorly
c.        Almost all students had averaged performance
d.        A few students performed excellently

Ans: b

24.     A number of test items in a test are said to be non-discriminating? What conclusion/s can be drawn?
I.         Teaching or learning was very good.
II.        The item is so easy that anyone could get it right.
III.      The item is so difficult that nobody could get it.
a.        II only                                       c. III only
b.        I and II                                     d. II and III

Ans: d

25.     A test item has a difficulty index of 0.51 and a discrimination index of 0.25. What should the teacher do?
a.        Revise the item
b.        Retain the item                       
c.        Make it a bonus item                              
d.        Reject the item

Ans: a

26.     The difficulty index of a test item is 1. This means that _____________.
a.        The test item is a quality item
b.        The test is very difficult           
c.        The test is very easy           
d.        Nobody got the item correctly

Ans: c

27.     If the compound range is low, this means that _____________.
a.        The students performed very well in the test
b.       The difference between the highest and the lowest score is low
c.        The difference between the highest and the lowest score is high
d.        The students performed very poorly in the test

Ans: b

28.     What is the mastery level of a school division in a 100-item test with a mean of 55?  
a.        42%              b. 55%                   c. 45%       d. 50%

Ans: b

29.     A negative discrimination index means that ____________.
a.        The test item has low reliability
b.       More from the lower group answered the test item correctly
c.        The test item could not discriminate between the lower and upper groups
d.        More from the upper group got the item correctly

Ans: b

30.     In an entrance examination, student Anna’s Percentile is 25 (P25). Based on this Percentile rank, which is likely to happen?
a.        Student Anna will be admitted
b.       Student Anna will not be admitted
c.        Student Anna has 50-50 percent chance to be admitted
d.        Student Anna has 75 percent chance to be admitted

Ans: b
               
31.     What does a percentile rank of 62 mean?
a.        It is the student’s score in the test
b.        The student answered sixty-two (62%) of the items correctly
c.        The student’s score is higher than 62 percent of all students who took the test
d.        Sixty-two percent (62%) of those who took the test scored higher than the individual

Ans: c

32.     What does the computer have in common with the TV?
a.        Key board                               c. Screen
b.        File                                          d. Disk drive

Ans: c
33.     Which depicts in graphic form the social relations present in a group?
a.        Interest inventory                   
b.       Sociogram
c.        Anecdotal record                   
d.        Johari’s window

Ans: b

34.     Planned ignoring, signal interference, and proximity control are techniques used in _____.
a.        Managing temper tantrums    
b.       Managing surface behavior
c.        Operant conditioning              
d.        Life-space interviewing

Ans: b

35.     What should you do to get the child’s attention when she/he is distracted by an object in the room?
I.         Call him by his name and tell him to pay attention
II.        Put away the distracting influence
III.      Involve him in helping with an activity
a.        I and II                    c. II and III
b.        I and III                    d. I, II and III

Ans: a

36.     Which practice in our present educational system is in line with Plato’s thought that “nothing learned under compulsion stays with the mind”?
a.        Clarification of school policies and classroom rules on Day 1
b.        Presentation of standards of performance in the learner
c.        Making the teaching-learning process interesting
d.        Involving the learner in the determination of learning goals

Ans: a

37.     In Values Education, faith, hope, and love are believed to be permanent values whether they be valued by people or not. Upon what philosophy is this anchored?
a.        Realism                                   c. Idealism
b.        Existentialism                           d. Pragmatism

Ans: c

38.     In the schools, we teach realities that cannot be verified by the senses like an Invisible God or Allah. Whose beliefs does this practice negate?
a.        Stoicists’                                   c. Skeptics’
b.        Rationalists’                             d. Empiricists’

Ans: d

39.     Which emphasized on non-violence as the path to true peace as discussed in peace education?
a.        Taoism                                    c. Hinduism
b.        Buddhism                                d. Shintoism

Ans: c

40.     I make full use of the question-and-answer as a model for discussion. From whom is this question-and-answer method?
a.        Socrates                                 c. Aristotle
b.        Kant                                         d. Plato
Ans: c

41.     A wife who loves her husband dearly becomes so jealous that in a moment of savage rage, kills him. Is the wife morally responsible and why?
a.        Not necessarily. Antecedent passion may completely destroy freedom and consequently moral responsibility
b.       Yes, she killed her husband simply because of jealousy
c.        It depends on the case of the wife’s jealousy
d.        It depends on the mental health of the wife

Ans: b

42.     Martin Luther King Jr. once said, “Man may understand all about the rotation of the earth but he may still miss the radiance of the sunset.” Which type of education should be emphasized as implied by Martin Luther King Jr.?
a.        Science and education
b.        Vocational education
c.        Liberal education
d.        Technical education

Ans: c

43.     Computer-assisted instruction is an offshoot of the theory of _____.
a.        J. Piaget                                  c. B.F. Skinner
b.        J. Brunner                               d. J. Watson

Ans: c

44.     The use of varied teaching and testing strategies on account of students’ multiple intelligences is in line with the thoughts of ______.
a.        Daniel Goleman                     
b.        Jean Piaget                                            
c.        Howard Gardner
d.        Benjamin Bloom

Ans: c

45.     Applying Confucius’s teachings, how would hiring personnel select the most fit in government positions?
a.        By record evaluation done by an accrediting body
b.       By government examinations
c.        By accreditation
d.        By merit system

Ans: b

46.     “Moral example has a greater effect on pupils’ discipline than laws and codes of punishment” is an advice of teachers from _________.
a.        Confucius                              c. Lao tzu
b.        Mohammed                             d. Mencius

Ans: a

47.     “The principle of spontaneity against artificiality will make you accomplish something. Leave nature to itself and you will have harmony” is an active advice from the _____.
a.        Hindu                                       c. Shintoist              
b.        Taoist                                     d. Buddhist

Ans: b

48.     The significance of liberal education in holistic development of students is supported by _____.
a.        Perennialism                        
b.        Pragmatism                            
c.        Confucian teaching
d.        Perennialism and Confucian philosophy

Ans: a

49.     Is a sick teacher, the only one assigned in a remote school, excused from her teaching duty?
a.        No, she is the only one assigned in that school
b.        Yes, teaching is a demanding job
c.        Yes, she is sick
d.        No, she must abide by her contract

Ans: c

50.           What is a demonstration of your authority as a professional teacher?
a.        You make your pupils run errands for you
b.       You decide on how to teach a particular lesson
c.        You absent from class to enjoy your leave even without prior notice
d.        You select to teach only those lessons which you have mastered

Ans: b

 To download this reviewer, just click here . God bless everyone.

12 comments:

  1. thaks ..malaking tulong po ito

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma download po Yan sa e click mo Ang hereafter choices sa last number. Then download mo.

      Delete
  2. can anyone lend me a hand in here? I've been clicking that click "here" link but it can't download the file? thus it redirects with other site. Please help thank youuuuu

    ReplyDelete
  3. bat hindi po siya ma e download?

    ReplyDelete

Related Posts