2018 Professional Education Reviewer Part 12: 50 Questions with Answers - LET EXAM - Questions & Answers

Welcome to LET Exam Questions and Answers!!!

Monday, February 26, 2018

2018 Professional Education Reviewer Part 12: 50 Questions with Answers

2018 Professional Education Reviewer Part 12: 50 Questions with Answers



1. In a normal distribution curve, a T-score of 70 is:

a. Two SDs above the mean
b. Two SDs below the mean
c. One SD below the mean
d. One SD above the mean 

Ans: a

2. Which one stifles student’s initiative?

a. “Bahala na”  
b. “Utang na loob”
c.   Rationalism
d. Extreme authoritarianism 

Ans: d

3. The following are trends in marking and reporting system, except:

a. Supplementing subject grades with checklist on traits 
b. Conducting parent-teacher conferences as often as needed
c.   Raising the passing grade from 70 to 80 
d. Indicating strong points as well as those needing improvement 

Ans: c

4. Which is a type of graph in which lines represent each score or set of scores?

a. Histogram  
b. Scatter gram
c.   Scatter plot 
d. Frequency polygon 

Ans: d

5. Which is an example of a perfect duty?

a. Paying the worker the wages agreed upon 
b. Donating an amount for a noble project 
c.   Giving alms to the needy 
d. Supporting a poor but deserving student to school

Ans: a


6. In what way can instructional aides enhance learning?

a. Entertain student  
b. Hold students in the classroom 
c.   Reinforce learning
d. Take the place of the teacher

Ans: c

7. The study on types of reading exercises gives practice in:

a. All sorts of study methods
b. Reading skills needed in other project 
c.   Recognizing the precise meaning of words
d. Picking out the man ideas

8. How students learn may be more important than what they learn. From this principle, which of the following is particularly important?

a. Knowing how to solve a problem 
b. Solving a problem within time allotted
c.   Getting the right answer to a word problem 
d. Determining the given

Ans: d

9. Kiko is very attached to his mother and Sharon to her father. In what developmental stage are they according to Freudian’s psychological theory?

a. Phallic stage c. Oedipal stage 
b. Latent stage d. Anal stage 

Ans: d

10. A student dislikes Math due to traumatic experience in the past. Which law explains this?

a. Partial activity  c. Vividness
b. Analogy       d. Disposition/Mind set 

11. Which illustrates vicarious punishment?

a. We feel so bad to a classmate who is punished for being tardy so we convince him go to school on time 
b. Out of comparison, we volunteer to get punished in place of a friend 
c.   We charge to experience our being punished 
d. See someone get punished for habitual tardiness. In effect, we are less likely to be tardy

Ans: d

12. In instructional planning, it is necessary that the parts of the plan from the first to the last have:

a. Symmetry c. Conciseness
b. Coherence d. Clarity 

Ans: b

13. If Teacher Judith has to ask more higher-order questions, she has to ask more ________ questions.

a. convergent c. fact
b. closed d. divergent

Ans: d

14. For maximum interaction, a teacher ought to avoid ______ questions

a. rhetorical c. divergent 
b. leading d. informational

Ans: b

15. The military training requirements among students in the secondary and tertiary levels can be traced as a strong influence of the:

a. Greeks c. Chinese
b. Romans d. Athenians

Ans: a

16. Teacher Marissa wants to review and check on the lesson of the previous day? Which one will be most reliable?

a. Having students correct each other’s work 
b. Having students identify difficult homework problems 
c.   Explicitly reviewing the task relevant information for the day’s lesson 
d. Sampling the understanding of a few students 

Ans: c

17. To promote effective practice, which guideline should you bear in mind? Practice should be ____.

a. Difficult for students to learn a lesson 
b. Arranged to allow students to receive feedback 
c.   Done in an evaluative atmosphere 
d. Take place over a long  period of time 

Ans: b

18. Which is one role of play in the pre-school and early childhood years?

a. Separates reality from fantasy 
b. Develops the upper and lower limbs 
c.   Develop competitive spirit 
d. Increase imagination due to expanding knowledge and emotional range 

Ans: d

19. Teacher Joel taught a lesson denoting ownership by means of possessives. He first introduced the rule, then gave examples, followed by class exercise, then back to the rule before he moved it the second rule. Which presenting technique did he use?

a. Sequential c. Comparative 
b. Combinational    d. Whole-Part-Whole 

Ans: d

20. For which may you use the direct instruction method?

a. Use a microscope properly 
b. Distinguish war from aggression 
c.   Appreciate Milton’s Paradise Lost 
d. Become aware of the pollutants around us 

Ans: a

21. By what name is indirect instruction or Socratic methods also known? 

a. Questioning method
b. Morrison method
c.   Indirect method
d. Mastery learning 

Ans: a

22. Which does not belong to the group of alternative learning systems?

a. Multi-age grouping
b. Multi-grade grouping
c. Non-graded grouping
d. Graded education 

Ans: d

23. Student Ben was asked to report to the Guidance Office. Student Ben and his classmates at once remarked. “What’s wrong?” What does this imply? 

a. Reporting to a Guidance Office is often associated with misbehavior
b. Student Ben is a “problem” student
c.   Guidance counselors are perceived to be “almighty and omniscient” 
d. The parents of Students Ben must be of the delinquent type

Ans: a

24. A teacher combined several subject areas in order to focus on a single concept for interdisciplinary teaching. Which strategy/method did he use?

a. Unit method  
b. Thematic instruction
c. Problem entered learning
d. Reading-writing method 

Ans: b

25. Which is a major advantage of curriculum-based assessment?

a. It tends to focus on anecdotal information on student’s progress
b. It is based on a norm referenced measurement model 
c. It is informal in nature 
d. It connects testing with teaching

Ans: d




26. A school Division Superintendent was enthusiastically lecturing on the Accreditation Program for Public Elementary Schools (APPES), its benefits and demands. Thinking of its many demands, most of the school heads were not very happy about it and the older one were whispering “we have very reason to retire soon.”
What does this tell about the change process? 

a. People resist change for no reason 
b. People tend to resist change 
c. Resistance to change is insurmountable 
d. Leadership can affect the desired change in persons despite opposition from the persons themselves.

Ans: d

27. In the problem solving method of teaching, which is the primary role of the teacher?

a. Clarifier c. Observer
b. Judge d. Director 

Ans: a

28. To educate the child for freedom is to educate him/her to:
I. Respond to others 
II. Respond to himself/herself 
III. Do as he/she pleases
IV. Live as he/she desires 

a. II and III c. I and II
b. I and III d. I and IV

Ans: c

29. I want to engage my students in small group discussion. Which topic lends itself to a lively discussion? 

a. The meaning of the law of supply and demand 
b. Rules on subject-verb agreement 
c. The law of inertia 
d. The exclusion of Pluto as a planet

Ans: d

30. In which of the following would programmed learning to be most likely to be found? 

a. In a class divided into small groups 
b. Independent study 
c. In dyadic groups 
d. In a class where teacher tries to individualized instruction 

Ans: d

31. A master teacher, the resource speaker in an in-service training, presented the situated learning theory and encouraged her colleagues to apply the same in class. Which did she not encourage her colleagues to do? 

a. Apprenticeship 
b. Learning as it normally occurs 
c.   Authentic problem solving 
d. Decontextualized teaching 

Ans: d

32. Which is the ultimate aim of classroom management?

a. To set up condition that brings about effective teaching and learning 
b. To secure conformity to rules with ease
c. To make children realize that they cannot do everything they want
d. To remove the physical condition in the room 

Ans: a

33. Under which teaching strategy does a School’s division practice of assigning a Girl Scout to serve as Superintendent of the Day or Mayor of the Day for leadership training fall?

a. Panel discussion
b. Symposium
c. Simulation 
d. Dramatization 

Ans: c

34. Which approach makes you think of your thinking? 

a. Constructivist c. Cognitive 
b. Metacognitive d. Integrative

Ans: b

35. The grades make valid indicators of students’ achievements. Which process should be observed?

a. Explaining the meaning of marks and grades
b. Defining the course objective as intended learning outcomes 
c. Adopting letter grades such as A, B, C and D
d. Giving objective type of tests 

Ans: b

36. Who are not covered by the Code of Ethics of Professional Teachers?

a. All full time or part time public and private school teacher and administrator
b. Teachers of academic, vocational, special, technical or non-formal institution 
c. Teacher in the tertiary level 
d. Teacher in all educational institutions at all levels 

Ans: c

37. Which of the UNESCO’s four pillars of education is most related to peace education?

a. Learning to do  
b. Learning to know
c. Learning to live 
d. Learning to be 

Ans: c


38. The failure of independent study with most Filipino students may be attributed to students’ ______.

a. high degree of independence  
b. ambiance
c. unpreparedness for schooling
d. high degree of dependence on authority 

Ans: c

39. When you use the overhead projector for topic presentation, point to the ______.

a. OHP slide c. OHP screen
b. OHP light d. Projection wall 

Ans: d

40. Where do you make the correction of your notes while using the overhead projector?

a. On the slide 
b. On the overhead projector  
c. On the projector wall 
d. On the screen

Ans: a

41. Authority comes from God and is meant to:

a. Help those given the authority to do their task 
b. Distinguish those with authority from those without 
c. Be lorded over others 
d. Make the subjects of authority recognize their superiors

Ans: a

42. For a discussion of a topic from various perspectives, it is best to hold a/an ______.

a. Brainstorming c. Debate
b. Symposium d. Panel discussion

Ans: d

43. A Principal tells her teacher that training in the humanities is most important. To which educational philosophy does he adhere?

a. Perennialism c. Essentialism 
b. Existentialism d. Progressivism 

Ans: a

44. Jonna, a principal, shares this thought with her teachers. “Subject matter should help students understand and appreciate themselves as unique individuals who accept complete responsibility for their thoughts, feelings and action.” From which philosophy is this though based?

a. Essentialism c. Progressivism
b. Perennialism d. Existentialism 

Ans: d

45. Who stressed the idea that students cannot learn if their basic needs are not first met?

a. Maslow c. Wertheimer
b. Miller d. Thorndike

Ans: a

46. A person, who has had painful experiences at the dentist’s office, may become fearful at the mere sight of the dentist’s office building. Which theory can explain this?

a. Classical conditioning  
b. Generalization
c. Operant conditioning
d. Attribution theory 

Ans: a

47. One strength of an autobiography as a technique for personality appraisal is that ________. 

a. It may be read by unauthorized people 
b. It can replace data obtained from other  data-gathering technique 
c. It makes possible the presentation of intimate experiences 
d. It gives complete data about the author 

Ans: c

48. Which Millennium Development Goal (MDG) goal is related to the state’s goal for quality education?

a. 1      b. 2 c. 3 d. 4 

Ans: b

49. All of the following describe the development of children aged eleven to thirteen, except:

a. Sex differences in IQ become more evident 
b. They exhibit increased objectivity in thinking 
c. They shift from impulsivity to adaptive ability 
d. They show abstract thinking and judgment 

Ans: a

50. One learns Math by building on the Math concepts previously learned. This is an application of:

a. Constructivist c. Physiological  
b. Humanist d. S-R

Ans: a

To download this reviewer, click here. Good luck and God bless!

No comments:

Post a Comment

Related Posts