Mathematics: 120 Questions with Answer Key - LET EXAM - Questions & Answers

Welcome to LET Exam Questions and Answers!!!

Wednesday, January 24, 2018

Mathematics: 120 Questions with Answer Key


Below are 120 items of Math questions with answer. 


1) Which statement is true?
a. √5 is a rational number
b. 0 is a positive number 
c. √3 is a real number 
d. √4 is an irrational number

Ans: C


2) The thousandths digit of the number 1,234.5678 is ________.
a. 1                         c. 8
b. 7                         d. 5

Ans: B – 7  is the thousandths digit. 1 is the thousand digit.

3) (4)(-6) + (12x3) = ________
a. 10                       c. 14
b. 12                       d. 15

Ans: B

4) The difference between gross profit and cost of goods sold is known as ________.
a. markdown
b. discount
c. net profit
d. invoice price

Ans: C

5) Julius has ₱15,000 in the bank. After a year, he expects it to earn ₱750. What is the rate of interest?
a. 2%                     c. 5%
b. 4%                     d. 6%

Ans: C

6) The greatest common divisor of 91, 39 and 78 is ________.
a. 24                       c. 39
b. 13                       d. 91

Ans: B

7) The property of real numbers which describes (5+6)-3 = 3+(5+6) is ________.
a. Commutative    c. Distributive
b. Associative       d. Reflexive

Ans: A

8) Which is proportion?
a. 5:4 = 15:12       c. 4:5 = 12:10
b. 8:3 = 16:9          d. ½:7 = 5:2

Ans: A

9) After receiving a 30% discount, Jay paid ₱210.00 for an item. What is the regular price of the item?
a. ₱300                 c. ₱380
b. ₱350                 d. ₱400

Ans: A

10) Peter borrowed 15,000 from the bank at the rate of 12% per year. How much will he owe the bank after 1.5 years?
a. ₱16,000            b. ₱16,7               
c. ₱17,000            d. ₱17,700

Ans: D

11) 1/8 in percent is ________.
a. 10.5%                                c. 14.5%
b. 12.5%                                d. 16.5%

Ans: B - 1/8 x 100% = 12.5%


12) John invested ₱5,000 in a certain business. How much will his money be in 2 years if it earns 12% interest in a year?
a. ₱6,000              c. ₱6,200
b. ₱6,100              d. ₱6,300

Ans: C

13) What do you call an equality of 2 ratios?
a. quotient             c. percentage
b. fraction              d. proportion

Ans: D

14) The number of hours spent for review in Algebra, Chemistry and English is in the ratio of 4:3:1. How many hours does each student spend for Chemistry in a 24-hour review package?
a. 3                         c. 9
b. 6                         d. 12

Ans: C

15) What is the value of 3.5 kilograms in grams?
a. 35                       c. 3,500
b. 350                     d. 35,000

Ans: C

16) The least common multiple of 18 and 24 is ________.
a. 6                         c. 36
b. 24                       d. 72

Ans: D

17) How many pieces of 7 ½ inches wire can be cut from a 31 ¼ ft roll of wire?
a. 5                         b. 10
c. 25                       d. 50

Ans: D

18) What do you call a triangle with equal sides?
a. scalene             b. equilateral
c. isosceles           d. right

Ans: B

19) How many centimeters are there in 100 millimeters?
a. 0.1                      b. 1
c. 10                       d. 100

Ans: C

20) A ball is drawn at random from a box containing 3 red balls, 4 white balls and 5 blue balls. What is the probability that it is not blue?
a. ¼                        b. ½
c. 7/12                    d. 1

Ans: C

21) A salesman gets a 15% commission for the first ₱20,000, and 10% for the amount over ₱20,000 of his total sales. How much does he get for a total sale of ₱50,600?
a. 5,060                 b. 6,060
c. 7,060                  d. 8,060

Ans: B

22) A TV set that originally cost ₱20,000 is now sold at ₱18,000. What is the percentage decrease in the price of the TV set?
a. 10%                   b. 20%
c. 30%                   d. 40%

Ans: A

23) At 70 kph, Robin can reach his home within 50 minutes. At what rate should he drive his car so that he can reach home 15 minutes earlier?
a. 60 kph               b. 80 kph
c. 90 kph                d. 100 kph

Ans: D

24) A typist can finish 4 pages in 6 minutes. How long will it take for him to finish 10 pages?
a. 20 minutes        b. 15 minutes
c. 10 minutes        d. 8 minutes

Ans: B

25) Four people can finish painting a room within 4 hours. If only 2 people are available, how many hours do they have to work to finish the same job?
a. 4                         b. 6
c. 8                          d. 10

Ans: C

26) (3√8) (3√18) = __________
a. 108                     b. 110
c. 112                     d. 114

Ans: A

27) Jean bought 5 kilos of rice worth ₱200 and another 4 kilos of rice worth ₱144. What is the average price of rice per kilo?
a. ₱172.00            b. ₱172.11
c. ₱175.00            d. ₱175.11

Ans: D

28) 72 is ¾ of what number?
a. 76                       b. 84
c. 86                       d. 96

Ans: D

29) 0.0125 expressed in fraction in lowest term is ________.
a. 1/8                      b. ¼
c. 1/800                  d. 1/80

Ans: D

30) Jack and Jill work as part of the service crew in one of the fastfood chains. If their earnings were in the ration of 7:8 respectively, how much did Jack earned when Jill had earned ₱6,400?
a. ₱6,200              b. ₱5,600
c. ₱5,800              d. ₱6,080

Ans: B

31) Which of the following is a multiple of 8?
a. 5,148                 b. 53,250
c. 1,460                  d. 32,400

Ans: D

32) The value of the car has depreciated by ₱20,000. It is now worth ₱380,000. By how many percent did the value of the car decrease?
a. 5%                     b. 10%
c. 20%                   d. 25%

Ans: A


33) If x is an integer and 90>3x, then x cannot be ________.
a. 29                       b. 26
c. 27                       d. 30

Ans: D

34) Of the following, which is the greatest?
a. ¾                        b. 5/7
c. 6/9                      d. 7/10

Ans: A

35) The area of the rectangle is 6x2, with length of 2x. Find the perimeter.
a. 16x                     b. 10x
c. 12x2                   d. 18x

Ans: B

36) How many times will the digit 7 appear between 1 to 100.
a. 9                         b. 20
c. 19                       d. 11

Ans: B

37) What is the value of a in the statement: 3ab =15, if b = 5?
a. 3                         b. 1
c. 2                          d. 5

Ans: B

38) Lito cut 4 ¼ yd of plastic cover from a bolt containing 35 1/8 yd. How many yards were left in the bolt?
a. 31 ¼                   b. 30 7/8
c. 31 1/8                 d. 30 ¼

Ans: B

39) Find the final amount due in investing ₱50,000 at a simple interest rate of 14.5% for 18 months.
a. ₱60,875            b. ₱50,875
c. ₱60,900            d. ₱50,900

Ans: A

40) What is the exact interest of ₱15,000, invested at 5.5% simple interest rate for 108 days?
a. ₱255.62            b. ₱265.62
c. ₱260.62            d. ₱244.11

Ans: D

41) At what rate of interest should ₱2,400 be invested so that it will earn ₱80 in 8 months?
a. 6.5%                  b. 5.5%
c. 5%                      d. 6%

Ans: C

42) What is the single equivalent discount rate of the discount series 5%, 10% and 25%?
a. 40%                   b. 35.9%
c. 64.1%                                d. 60%

Ans: B

43) The product of 2 whole numbers is 36, and their ratio is 1:4. Which of these is the smaller number?
a. 3                         b. 4
c. 8                          d. 9

Ans: A

44) If 30% of x is 30, what is 50% of x?
a. 30                       b. 40
c. 50                       d. 60

Ans: C

45) Julio’s salary is ₱8,500 per month. If it is increased by 12%, what is his new salary per month?
a. ₱9,320              b. ₱9,420
c. ₱9,520              d. ₱9,550

Ans: C

46) How much commission does a salesman get if he was able to sell ₱35,000 worth of jewelry and he is given a 15% of it?
a. ₱5,300              b. ₱5,325
c. ₱5,250              d. ₱5,425

Ans: B

47) How much should a man deposit in a bank at 6% simple interest rate if he wants to earn ₱1,200 a year?
a. ₱10,000            b. ₱30,000
c. ₱15,000            d. ₱20,000

Ans: D

48) What is the quotient when .345 is divided by .5?
a. .69                      b. .65
c. .64                      d. .67

Ans: A

49) Simplify this [ 2 x 9 – 8 x (-3) ] / 6 + 15 = _________.
a. 4                         b. 3
c. 2                          d. 1

Ans: C


50) A movie ticket cost ₱500 during a premiere night, and ₱320 during the regular show. What is the percentage decrease in the price of the ticket?
a. 30%                   b. 36%
c. 24%                   d. 28%

Ans: B

51) A politician wants to get his message to 2/3 of the population of 48,000 in Bulacan. However, his advertising campaign reaches only ¾ of the number he intended. How many people does he actually reach?
a. 16,000               b. 10,000
c. 24,000               d. 36,000

Ans: C


52) A meter was cut at the 35-cm mark. What is the ratio of the smaller piece to the larger piece?
a. 7:13                    b. 65:35
c. 35:100               d. 65:100

Ans: A

53) The carat is a unit of measure used to weigh precious stones. It equals 3.086 grains. How many grains does a 2.8 carat diamond weigh?
a. 864.08               b. 86.408
c. 8.6408               d. 8640.8

Ans: C


54) A carpenter wanted three pieces of wood each 1⅝ feet long. If he planned to cut them from a 6-foot piece of wood, how much of the piece would be left?
a. 4 ⅜ ft                  b. 1 ⅛ ft
c. 4 ⅞ ft                  d. 3 ft

Ans: B

55) Four mangoes cost P29.00. At that price what will 2½ dozen mangoes cost?
a. ₱217.50            b. ₱188.50
c. ₱348.50            d. ₱870.00

Ans: A


56) If ₱75.00 is shared among three children in the ratio of 3:7:15. The size of the smaller share is
a. ₱9.00                b. ₱15.00
c. ₱25.00              d. ₱35.00

Ans: A

57) 4 1/5 + 3 2/7 = __________
a. 7 17/35              b. 7 3/35
c. 7 1/35                 d. 7 3/12

Ans: A

58) 10 - 3 2/17 = __________
a. 7 2/17                                b. 6 2/17
c. 6 1/17                 d. 6 15/17

Ans: D

59) How many whole numbers can divide 30 exactly?
a. Eight                  b. Six
c. Five                    d. Four

Ans: A

60) Which is the sum of the infinite progression 3/2, 1, 2/3, 4/9 . . . ?
a. 6½                      b. 5½
c. 4½                      d. 7½

Ans: A

61) In the progression 18, -12, 8 . . . which term is 512/729?
a. the 8th               b. the 6th
c. the 9th                d. the 7th

Ans: A

62) Which are the next three terms in the progression 1, 4, 16 . . . 8 terms?
a. 64, 256, 1024
b. 67, 259, 1027
c. 66, 258, 1026
d. 65, 257, 1025

Ans: A

63) Which are the next three terms in the progression 1/125, -1/25, 1/5 . . . 7 terms?
a. -2, 6, -26            b. -3, 7, -27
c. -4, 8, -28            d. -1, 5, -25

Ans: A

64) Which is the equivalent common fraction of the repeating decimal 3.242424…?
a. 107/33               b. 110/33
c. 109/33               d. 108/33

Ans: A

65) Benjamin received his report card with the following grades: 93, 88, 80, 86 and 89? What is the average grade?
a. 86                       b. 87
c. 86 1/5                 d. 88

Ans: B

66) The Miranda Family purchased a 250-pound side of beef and had it packaged. They paid ₱365.00 for the side of beef. During the packaging, 75 pounds of beef were discarded as waste. What was the cost per pound for the packaged beef?
a. ₱2.08 per pound
b. ₱2.50 per pound
c. ₱2.06 per pound
d. ₱2.30 per pound

Ans: A

67) If a baseball player hits 10 home runs in the first 45 games, at the same rate how many home runs can he expect to hit during the 162-game season?
a. 38                       b. 42
c. 36                       d. 40

Ans: C

68) During a recent shopping spree, Tomas and Nena bought some new accessories for their apartment. Nena chose a crocheted throw pillow at ₱24.95, and Tomas purchased a rural landscape painting for ₱135.00. How much did they actually spend if they paid 7% sales tax on their purchases?
a. ₱171.15            b. ₱139.25
c. ₱159.95            d. ₱148.75

Ans: A

69) You buy a new refrigerator for ₱12,800.00 and make a down payment of ₱2,500.00. If you finance the remainder at 8% annually for three years, how much will you actually pay for the refrigerator?
a. ₱12,190.00      b. ₱10,300.00
c. ₱12,772.00      d. ₱15,272.00

Ans: D

70) To pass her English Test, Lucille must get 75% of the items correct. Out of 80 questions, how many must she correctly answer?
a. 55                       b. 60
c. 65                       d. 70

Ans: B

71) Employees at Shaira'sMusicmart get a 20% discount on all purchases. If Theresa buys three tapes at ₱7.49 each, how much will she have to pay after her employee discount?
a. ₱16.98              b. ₱19.98
c. ₱18.98              d. ₱17.98

Ans: D

72) How many ways can a committee of 4 people be selected from a group of 7 people?
a. 35                       b. 70
c. 140                     d. 210

Ans: A

73) In how many ways can you arrange three mathematics books (Algebra, Geometry, Trigonometry) in order on a shelf?
a. 6                         b. 8
c. 12                       d. 24

Ans: A

74) One package is 100 pounds, and the other is 150 pounds. The weight of the second package is how many times that of the first?
a. 1½ times heavier
b. ½ as heavy
c. 10 pounds heavier
d. 20 pounds heavier

Ans: A

75) How many gallons of water will fill a fish tank that is 18 inches by 12 inches by 48 inches? (There are 231 cubic inches per gallon). Round your answer to the nearest gallon.
a. 45 gallons         b. 40 gallons
c. 47 gallons         d. 38 gallons

Ans: A

76) What are the next four numbers in this sequence 8, 5, 4, 9,17, ___, ___, ___, ___?
a. 4, 3, 2, 1            b. 5, 4, 3, 2
c. 6, 3, 2, 0             d. 3, 2, 1, 0

Ans: A

77) What day follows the day before yesterday if 2 days from now will be Sunday?
a. Tuesday            b. Saturday
c. Wednesday      d. Thursday

Ans: A

78) How much larger is the supplement of a 57 degree angle than the complement of a 75 degree angle?
a. 108 degrees     b. 18 degrees
c. 105 degrees     d. 123 degrees

Ans: A

79) The hypotenuse of a right triangle is 25 feet. If one leg is 24 feet, what is the length of the other leg?
a. 5 ft                      b. 5 ft
c. 20 ft                    d. 7 ft

Ans: D

80) Which is the length of the hypotenuse of a right triangle with legs 5 inches and 12 inches?
a. 17in.                   b. 13 in.
c. 11in.                   d. 20 in.

Ans: A

81) A tenant as awarded a house and lot package worth ₱180, 000.00. She has to pay package for 20 years at 9% per annum. How much will the house and lot cost after 20 years?
a. ₱604, 000        b. ₱504, 000
c. ₱704, 000         d. ₱500, 00

Ans: B

82) What is the exponential function of Y = f (x)?
a. y = 2x – 1          b. y = 5x2
c. y = x-1                d. y = x-5

Ans: B

83) Julio son is graduating. He sent his son three packages of 8 ½ kg, 10 ¼ and 2 ½ kg. What is the total of the packages sent?
a. 20 ¼ kg             b. 21 ¼ kg
c. 18 ½ kg              d. 23 2/2 kg

Ans: B

84) The weather report recorded a temperature of 29°C in the morning and 33.5°C at two o’clock in the afternoon. How many degrees higher was the afternoon temperature?

a. 4.5°C                                 b. 5.8°C
c. 6.3°C                                 d. 5.5°C

Ans: A

85) Write the ratio in the lowest term two hours to 30 minutes
a. 2:15                    b. 2:4
c. 2:30                    d. 4:1

Ans: D

86) Give the value of a if the statement is 4ab = 20 and b = 5:
a. 3                         b. 1
c. 2                          d. 4

Ans: B

87) What is the sum of √9 and √4.
a. 3                         b. 5
c. 2                          d. 4

Ans: B

88) What is the value on N in: 18 2/16 + 26 ¼ = N
a. 44 3/8                b. 44 ½
c. 44 ¼                   d. 43 4/16

Ans: A

89) Which expresses the polynomial in the following?
a. x – x + 9 – 3x + 10x
b. 2x + 4x – 3
c. xy – x – 6
d. x – 4x + 2x – x + 2

Ans: C

90) The meat sent by air cargo is 1,340 pounds. The weight was computed into kilogram determine the kilogram of the cargo.
a. 0090 kg             b. 609.09 kg
c. 61 kg                  d. 00.908 kg

Ans: B

91) How do you determine the total length of the clothing materials if there are 7 2/10 meter and 15 4/5 meter available?
a. 18 ½ m              b. 23 m
c. 18 m                   d. 18 ¼ m

Ans: B

92) Eight men can paint a 3 unit army school building in 3 days. How many more units will 12 men pain of this building?
a. ½                        b. 1 ½
c. 2                          d. 1

Ans: B

93) Only 682 examinees passed in a Pharmacists Licensure Examination out of 2550 examinees. What is the passing percentage?
a. 26.5%                b. 26%
c. 26.7%                d. 26.8%

Ans: C

94) Convert this confiscated 8,000 grams of dangerous drugs into kilograms.
a. 8 kg                    c. 800 kg
b. 800 kg               d. 80 kg

Ans: A

95) A rice field is divided into four sections. Each section is 25 meters by 38 meters. Get the perimeter of each section.
a. 152 m                b. 126 m
c. 156 m                 d. 146 m

Ans: B

96) Hacienda Rosita was to be decided among 22 tenants. Each tenant will be rewarded 6-hectares each. What was the area of Hacienda Rosita?
a. 152 hectares    b. 132 hectares
c. 122 hectares    d. 142 hectares

Ans: B

97) The host had only 8 ¼ gallons of ice cream to serve. Upon arrival of the guest she served 3 ½ gallons. How many gallons are left for the late corners?
a. 5 ¼ gallons       b. 4 ½ gallons
c. 4 ¾ gallons       d. 4 1/8 gallons

Ans: C

98) What is the product of (3+20) (4- 30)?
a. -598                   b. 598
c. 59.8                    d. 5.98

Ans: A

99) The first prize of ₱40,000,000 was shared by 16 winners. How much will each claim?
a. ₱2,500,000.00 
b. ₱2,800,000.00
c. ₱3,000,000.00
d. ₱2,700,000.00

Ans: A

100) The harvest of corn is ₱8.00 per kilograms. The whole harvest total worth is ₱10,000.00. How many kilograms was the corn harvest?
a. 1,050 kg            b. 1,250 kg
c. 2,000 kg            d. 2,250 kg

Ans: B

101) Find the profit of Weng's water refilling business with revenue of ₱56,000,000 and costs of ₱42,000,000.
a. ₱14,000,000    b. ₱140,000
c. ₱1,400,000      d. ₱14,000

Ans: A

102) Norma's food stall has costs of ₱2,900. Her total food sales are ₱11,600. What percent of her food sales do the food costs represent?
a. 20%                   b. 25%
c. 27%                   d. 30%

Ans: B

103) Marvin needs 250 cookies for a buffet. He will make oatmeal raisin, macaroons, and chocolate chunk cookies. He wants 25% of the cookies to be oatmeal raisin and 15% of the cookies to be macaroons. How many chocolate chunk cookies must Marvin bake?
a. 150                     b. 125
c. 140                     d. 100

Ans: A

104) If a shirt is marked down 25%, what will the purchase price be?
a. ₱25
b. 75% of its original price
c. 50% off
d. ₱75

Ans: B

105) A customer places a special order through 480 Furniture Store. The list price in the manufacturer's catalog is ₱1,600. 480 Furniture receives a 35% trade discount. What is the net price for the furniture order?
a. ₱560                 b. ₱1,535
c. ₱1,565              d. ₱1,040

Ans: D

106) Ron's Manufacturing offers discounts on most of its products. What is the trade discount rate on an item with a list price of ₱16.79 and a net price of ?₱2.42?
a. 22%                   b. 26%
c. 54%                   d. 74%

Ans: B

107) What type of financial statement summarizes the information concerning the cash inflows and outflows during a particular period?
a. Balance sheet
b. Statement cash flows
c. Income statement
d. Statement of retained earning

Ans: B

108) Closing entries are made:
a. so that financial statements can be made
b. in order to terminate the business as an operating entity
c. in order to transfer net income/loss and owner's drawings to the owner's capital account
d. so that all assets, liabilities, and owner's capital accounts will have zero balances when the next accounting period starts

Ans: C

109) Suppliers who allow business to receive goods and services before paying for them are known as:
a. Finance companies
b. Leasing companies
c. Trade companies
d. Trade debtors

Ans: C

110) Which of the following is an example of external finance?
a. Disposal by a business of surplus assets
b. Bank loan
c. Day to day cash from sales to customers
d. Money loaned from trade
suppliers through extended credit

Ans: B

111) A shareholder sells his shares for more than he paid for them. This is known as:
a. Capital gain
b. Profit on disposal
c. God deal
d. Capital allowance

Ans: A

112) The point at which the level of sales of a business exactly equals its costs is known as the:
a. Break-even point
b. Insolvency point
c. Start-up stage
d. Profit point

Ans: A

113) Working capital is:
a. Current Assets-Current Liabilities
b. Notes Payable
c. Current Liabilities
d. Accounts Payable

Ans: A

114) Which of the following does not appear in a Balance Sheet?
a. Cash
b. Equipment
c. Accounts Payable
d. Depreciation Expense

Ans: D

115) Adjusting entries are used to:
a. close the books
b. record accruals
c. correct errors
d. all of the listed answers are correct

Ans: D

116) Net Income or Profit results from:
a. revenues exceeding expenses
b. assets exceeding liabilities
c. expenses exceeding revenues
d. liabilities exceeding assets

Ans: A

117) Assets are normally recorded at:
a. cost
b. appraised value
c. market value
d. management's estimated value

Ans: A

118) Which financial report measures results for a period of time?
a. Balance Sheet
b. Income Statement
c. Trial Balance
d. All of the listed answers

Ans: B

119) Using the double entry system, every business transaction _________.
a. affects two or more accounts
b. affects only asset accounts
c. affects only one account
d. affects only income statement

Ans: A

120) A debt incurred by buying goods or services from a supplier on credit is called _________.
a. property
b. accounts payable
c. an expense
d. accounts receivable

Ans: B



You can study this for the LET exam. Or you can download a pdf file HERE. Good luck. 

2 comments:

Related Posts